Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kvásek
Autor: happy.lenulka@
Datum přidání 22.03.2012
Druh receptu Oběd
 
Doba přípravy
surovin:
neuvedena
Doba vaření: neuvedena
Počet porcí: 0 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • žitná mouka
  • voda

uzavíratelná nádoba (např. "zavařovačka")

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Postup je snadný. Do nádoby dejte 50g žitné mouky a zalijte 50 ml vody. Dobře promíchejte, zavřete a nechte odložené při pokojové teplotě. Další den přidejte dalších 50g žitné mouky a opět 50ml vody. Toto opakujte minimálně 14 dnů. Až poté je kvásek správně činný a bude dobře plnit svou funkci. :-)Je dobré si pamatovat, že kvásek by měl mít zhruba takovou konzistenci, jako těsto na lívance. Řídké a tekutější těsto ;-). Správný kvásek poznáte již po dvou dnech. Bude se v něm tvořit bublinky (bude "kynout") a bude nakysle vonět. Poté již můžete kvásek použít na rozličné recepty: zahustit jím krkonošskou kyselicu, upéct chléb, udělat knedlíky, usmažit lívance a spoustu dalšího ;-).Vždy když kvásek použijete je důležité, aby Vám v nádobě vždy alespoň 2 lžíce starého kvásku zbylo. Starý kvásek urychlí výrobu nového kvásku. Poté stačí jen doplňovat mouku s vodou a kvásek bude dostatečně živý již za 4 dny ;-).

Tipy na vylepšení

A ještě ke kvásku. :-) Kvásek je živý organismus. Nikdy nebude výrobek z něj chutnat stejně. Dokonce i v minulosti panovali různé pověry, které lidé dodržovali, aby se jim kvásek povedl. Např. se kolem kvásku nesmělo dupad, aby nepopraskaly bublinky v něm ;-).


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Dřevěné uhlí nebo brikety: co je lepší?

Sezóna grilování je v plném proudu a spolu s ní se znovu objevuje otázka, jaké…

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

K létu patří grilování...ale na čem a jak?

Teplé večery a neutuchající zpěv ptáků značí, že přichází čas grilovaček. Lze k…

Další zajímavé recepty