Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Tvarohový koláč
Autor: Denticulus
Datum přidání 24.09.2010
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Korpus:

  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (hrnek = 250ml)
  • 100 g mletých ořechů (mandle)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2-3 PL třtinového cukru


Náplň:

  • 500 g tvarohu 
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 bio citron - šťáva + kůra
  • 30 g škrobové moučky
  • 1-2 PL pundingového prášku
  • 60 g třtinového cukru
  • 1x vanilkový cukr
  • 2 vejce

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 14,61 g 33,07 g 19,11 g 1 513,80 kJ (362 kcal)
celkově 175,33 g 396,90 g 229,34 g 18 165,64 kJ (4339 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Do větší mísy dáme sypké ingrdience na korpus, přelijeme rozpuštěným máslem a hbitě tvoříme prsty žmolenku. Směs potom přendáme do dortové formy a prsty do tenka vymačkáme (+ mírné okraje). Korpus můžeme dát předpéct do vyhřáté trouby (170-180°C) na cca 5-10 min. Mezitím si připravíme náplň. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do jiné mísy nastrouháme kůru z citronu a poté z něj vymačkáme šťávu. Přidáme cukr, tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky a ušleháme. Poté zašleháme škrobovou moučku a pudingový prášek a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Náplň rozprostřeme na korpus a pečeme cca 50-60 min na přibližně 170°C (180°C) - do zezlátnutí povrchu. Necháme vychladnout.

Pro "cukroholiky" můžeme přidat trochu cukru. 

Tipy na vylepšení

Tento koláč má mnoho obměn - ať už variace korpusu použitím různých druhů ořechů, nebo různé náplně - místo citronu použijeme pomeranč, nebo můžeme udělat čistě vanilkovou či kakaovou náplň. Přidáme ovoce,...Fantazii se meze nekladou. Pro milovníky náplně je možnost zvětšení jejího objemu o další tvaroh a zakysanou smetanu- záleží na velikosti formy. 


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

katerinadlouha@ | 6.12.2015 - 19:52
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Dobrý.

lidlikd | 15.03.2015 - 13:37
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

elizabeth.m | 16.08.2014 - 20:11
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

kacka.mlckova | 9.05.2014 - 08:59
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Upekla jsem, a byl výborný. Jen se po nĕm zaprášilo! Dala jsem do korpusu polovinu hery, cele ovesne vločky a drcené lískové oříšky. po upečení jsem ho nechala v lednici 2 dny zaležet a potom se korpus tolik nerozpadal. Nicménĕ i tak se musel jíst lžičkou, ale nikomu to nevadilo :) Už se mĕ doma ptají, kdy ho budu dĕlat znova. :)

Miolka | 25.02.2014 - 14:04

Upekla jsem ho, ale nevím, co jsem udělala špatně, ale ten korpus se mi sype...

Frodik | 24.09.2010 - 08:24

No tak tohle vypadá fakt luxusně. Jenom je škoda, že se ten koláč nedá poslat emailem, dostal jsem na něj šílenou chuť :-) Mimochodem, jedna otázka k výrobě - kde se dá sehnat citron, který není chemicky ošetřený ? Všude mají napsáno, že jsou citrusové plody chemicky ošetřeny a nechce se mi tam tu chemickou kůru moc dávat...

Denticulus | 24.09.2010 - 08:24

Koláček je fakt výbornej.. resp. byl :-( Citron se dá sehnat v bioprodejně (ale bohužel jen ve větších městech) nebo si ho můžeš vypěstovat :-) Anebo si koupit citron, pořádně ho vydrhnout, pak ho podrobit chemické analýze a zjistit obsah škodlivin :-) A ještě se dá taky koupit sušená citronová kůra..

Milada | 24.09.2010 - 08:24
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Nedalo mi to, koláč jsem upekla, všem chutnal. Upeču znovu.

Denticulus | 24.09.2010 - 08:24

..jsem si teď všimla, že jsem se nějak upsala a těch vloček má být 1,5 hrnku. Moc se omlouvám.. Psala jsem webmasterovi o opravu..

barboratuskova@ | 24.09.2010 - 08:24

Moc dobrý.

sleglova.andrea@ | 24.09.2010 - 08:24
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Úžasnej.. :-)

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Další zajímavé recepty