Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Tvarohový koláč
Autor: Denticulus
Datum přidání 24.09.2010
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Korpus:

  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (hrnek = 250ml)
  • 100 g mletých ořechů (mandle)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2-3 PL třtinového cukru


Náplň:

  • 500 g tvarohu 
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 bio citron - šťáva + kůra
  • 30 g škrobové moučky
  • 1-2 PL pundingového prášku
  • 60 g třtinového cukru
  • 1x vanilkový cukr
  • 2 vejce

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 14,61 g 33,07 g 19,11 g 1 513,80 kJ (362 kcal)
celkově 175,33 g 396,90 g 229,34 g 18 165,64 kJ (4339 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Do větší mísy dáme sypké ingrdience na korpus, přelijeme rozpuštěným máslem a hbitě tvoříme prsty žmolenku. Směs potom přendáme do dortové formy a prsty do tenka vymačkáme (+ mírné okraje). Korpus můžeme dát předpéct do vyhřáté trouby (170-180°C) na cca 5-10 min. Mezitím si připravíme náplň. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do jiné mísy nastrouháme kůru z citronu a poté z něj vymačkáme šťávu. Přidáme cukr, tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky a ušleháme. Poté zašleháme škrobovou moučku a pudingový prášek a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Náplň rozprostřeme na korpus a pečeme cca 50-60 min na přibližně 170°C (180°C) - do zezlátnutí povrchu. Necháme vychladnout.

Pro "cukroholiky" můžeme přidat trochu cukru. 

Tipy na vylepšení

Tento koláč má mnoho obměn - ať už variace korpusu použitím různých druhů ořechů, nebo různé náplně - místo citronu použijeme pomeranč, nebo můžeme udělat čistě vanilkovou či kakaovou náplň. Přidáme ovoce,...Fantazii se meze nekladou. Pro milovníky náplně je možnost zvětšení jejího objemu o další tvaroh a zakysanou smetanu- záleží na velikosti formy. 


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

katerinadlouha@ | 6.12.2015 - 19:52
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Dobrý.

lidlikd | 15.03.2015 - 13:37
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

elizabeth.m | 16.08.2014 - 20:11
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

kacka.mlckova | 9.05.2014 - 08:59
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Upekla jsem, a byl výborný. Jen se po nĕm zaprášilo! Dala jsem do korpusu polovinu hery, cele ovesne vločky a drcené lískové oříšky. po upečení jsem ho nechala v lednici 2 dny zaležet a potom se korpus tolik nerozpadal. Nicménĕ i tak se musel jíst lžičkou, ale nikomu to nevadilo :) Už se mĕ doma ptají, kdy ho budu dĕlat znova. :)

Miolka | 25.02.2014 - 14:04

Upekla jsem ho, ale nevím, co jsem udělala špatně, ale ten korpus se mi sype...

Frodik | 24.09.2010 - 08:24

No tak tohle vypadá fakt luxusně. Jenom je škoda, že se ten koláč nedá poslat emailem, dostal jsem na něj šílenou chuť :-) Mimochodem, jedna otázka k výrobě - kde se dá sehnat citron, který není chemicky ošetřený ? Všude mají napsáno, že jsou citrusové plody chemicky ošetřeny a nechce se mi tam tu chemickou kůru moc dávat...

Denticulus | 24.09.2010 - 08:24

Koláček je fakt výbornej.. resp. byl :-( Citron se dá sehnat v bioprodejně (ale bohužel jen ve větších městech) nebo si ho můžeš vypěstovat :-) Anebo si koupit citron, pořádně ho vydrhnout, pak ho podrobit chemické analýze a zjistit obsah škodlivin :-) A ještě se dá taky koupit sušená citronová kůra..

Milada | 24.09.2010 - 08:24
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Nedalo mi to, koláč jsem upekla, všem chutnal. Upeču znovu.

Denticulus | 24.09.2010 - 08:24

..jsem si teď všimla, že jsem se nějak upsala a těch vloček má být 1,5 hrnku. Moc se omlouvám.. Psala jsem webmasterovi o opravu..

barboratuskova@ | 24.09.2010 - 08:24

Moc dobrý.

sleglova.andrea@ | 24.09.2010 - 08:24
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Úžasnej.. :-)

Nejnovější články

Je nám líto ...

Rohlík.cz bohužel musel zrušit semafórky u Éček. Ale možnost podívat se na…

Pozor na šproty!!!

Tisková zpráva SVS ze dne 15. 7. 2019 – stahují se z trhu uzené šproty v oleji,…

Himalájská sůl

Himalájská sůl - zázrak, nebo předražený nesmysl?

Další zajímavé recepty