Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Arabská musaka
Autor: neznámý
Datum přidání 18.09.2010
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 60 min
Počet porcí: 6 ks
Přibližná cena: 100 Kč
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

 

  • 1/2 kg  maso (kuřecí, krůtí)
  • 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 lilek (můžete použít i cuketu)
  • asi 3 pláty polouvařených lasagní
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu)
  • sůl, pepř

 

BEŠAMELOVÁ OMÁČKA:

 

  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky (špaldové)
  • 570 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 27,93 g 27,82 g 20,47 g 1 740,58 kJ (416 kcal)
celkově 167,60 g 166,89 g 122,83 g 10 443,48 kJ (2494 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.Rozpálíme si pánev wok a přidáme na co nejmenší kostičky nakrájené maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí) 2) masová směs3) plátky lilku 4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky5) poklademe asi 3 pláty lasagní6) masová směs7) plátky lilku8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčkyZapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.

Tipy na vylepšení

Podáváme s exotickou rýží (rýže basmati+čerstvý zázvor+rozinky+kešu+kurkuma) a vařenou mrkví.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Peca | 18.09.2010 - 19:59
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Dnes jsem to zkusil udělat. Vypadá to úžasně, voní to úžasně a určitě to bude úžasné.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

Další zajímavé recepty