Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Arabská musaka
Autor: neznámý
Datum přidání 18.09.2010
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 60 min
Počet porcí: 6 ks
Přibližná cena: 100 Kč
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

 

  • 1/2 kg  maso (kuřecí, krůtí)
  • 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 lilek (můžete použít i cuketu)
  • asi 3 pláty polouvařených lasagní
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu)
  • sůl, pepř

 

BEŠAMELOVÁ OMÁČKA:

 

  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky (špaldové)
  • 570 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 27,93 g 27,82 g 20,47 g 1 740,58 kJ (416 kcal)
celkově 167,60 g 166,89 g 122,83 g 10 443,48 kJ (2494 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.Rozpálíme si pánev wok a přidáme na co nejmenší kostičky nakrájené maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí) 2) masová směs3) plátky lilku 4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky5) poklademe asi 3 pláty lasagní6) masová směs7) plátky lilku8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčkyZapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.

Tipy na vylepšení

Podáváme s exotickou rýží (rýže basmati+čerstvý zázvor+rozinky+kešu+kurkuma) a vařenou mrkví.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Peca | 18.09.2010 - 19:59
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Dnes jsem to zkusil udělat. Vypadá to úžasně, voní to úžasně a určitě to bude úžasné.

Nejnovější články

Je nám líto ...

Rohlík.cz bohužel musel zrušit semafórky u Éček. Ale možnost podívat se na…

Pozor na šproty!!!

Tisková zpráva SVS ze dne 15. 7. 2019 – stahují se z trhu uzené šproty v oleji,…

Himalájská sůl

Himalájská sůl - zázrak, nebo předražený nesmysl?

Další zajímavé recepty