Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Brokolicový krém
Autor: Martin Vozka
Datum přidání 02.09.2014
Druh receptu Příloha, Večeře, Oběd
 
Doba přípravy
surovin:
20 min
Doba vaření: 10 min
Počet porcí: 6 ks
Přibližná cena: 30 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 1 brokolice (omýt, neloupat, okrájet škaredé konce)
  • 2 střední cibule (nakrájet na čtvrtky)
  • 1 PL vegety (bez glutamátu)
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 ks muškátového oříšku (nastrouhat)
  • pepř

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 4,32 g 10,17 g 3,90 g 330,97 kJ (79 kcal)
celkově 25,89 g 61,00 g 23,40 g 1 985,80 kJ (474 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Celou brokolici důkladně omyjeme. Neloupeme, okrájíme jen nehezké (okoralé) konce stonku. Necháme i případné listy. Otrháme jednotlivé růžičky tak, aby se nám po uvaření vlezly k vrtulce ponorného mixéru. Stonek nakrájíme na kostičky (cca 2x2x2 cm). Cibuli oloupeme a načtvrtíme (aby se vlezla do ponorného mixéru). Okořeníme vegetou a pepřem. Sůl není třeba, je ve vegetě a vždy se může dosolit. Vodu doplníme tak, aby byla zároveň s brokolicí (pozor! s původní úrovní, protože brokolice plave, ať nepřelijeme hrnec). Dáme vařit pod pokličkou na 10-15 min. Sundáme ze sporáku a přidáme olivový olej. Nastrouháme na jemném struhadle cca 1/2 muškátového oříšku. POZOR! S muškátovým oříškem opatrně... Když dáme málo, nebude to ono, když dáme hodně, bude mít polévka nahořklou chuť. Důkladě vše rozmixujeme dohladka. Dáme zpět na sporák a za neustálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme cca 10 min odpočinout (bez pokličky). V tu dobu si můžeme nasucho osmahnout chlebové krutonky, nebo nasucho topinky s česnekem. Nazdobíme třeba čerstvou petrželkou, pažitkou, zelenou cibulkou...

Tipy na vylepšení

TIP na vylepšení není třeba, je to dokonalé :-)


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Eidam, levnější konkurence proteinovým tyčinkám

Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr vhodný pro vaření. Opravdu si…

Musí být mražené horší než čerstvé?

Při správném výběru a vhodné úpravě ovoce a zeleniny nemusí být vždy mražené…

Chutnali jsme hotovky...

Černé ovce testovaly hotovky a přizvaly nás...

Další zajímavé recepty