Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Hříbková rýže
Autor: Lucka
Datum přidání 01.08.2011
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
15 min
Doba vaření: 50 min
Počet porcí: 6 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 400 g rýže (např. kulatozrnná BIO nebo arborio)
  • 250 g hříbků (nebo směs hub)
  • 50 g kvalitního sýra
  • 20 g kvalitního másla (Bio)
  • 150 ml bílého vína
  • 1,5 l drůběžího vývaru (2 kostičky)
  • 1 cibule
  • trošku petrželky a ostatní bylinky (i sušené)
  • sůl

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 16,36 g 57,19 g 8,77 g 1 776,03 kJ (424 kcal)
celkově 98,16 g 343,17 g 52,63 g 10 656,17 kJ (2545 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve si necháme zesklovatět na 1/2 másla najemno pokrájenou cibulku, ke které potom přidáme nasbírané hříbky (nebo směs hub, žampiony, podle dostupnosti,...) a necháme vše tak 10 minut podusit. Pak přidáme omytou a okapanou kulatozrnnou rýži a vše necháme "obalit". Poznáme to podle praskavého zvuku - v tu chvíli přilijeme víno a necháve vyvařit. Po naběračkách přiléváme vývar a vždy po vydušení opatrně přidáme další - trvá to asi 20 minutek. Ke konci přidáme i zbytek másla smíchaný se sýrem, bylinkami a vše lehce dosolíme. Necháme ještě nasáknout rýži, aby vzniklo rizoto a vyvařil se případný zbytek vývaru (alespoň 5 minut). Poté je rizoto hotové a můžeme podávat. Na vrch můžeme posypat strouhaným sýrem.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Milada | 1.08.2011 - 12:02

Nechala bych se pozvat. Tak alespoň zkusím sama a potvrdím.

Lucka | 1.08.2011 - 12:02

Určitě doporučuji, sice ze začátku trvalo, než jsem to dopilovala k dokonalosti, ale po pár nezdařených pokusech je rizotko jedno nejoblíbenějších;-)

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty