Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pohankovo-bramborové placky
Autor: neznámý
Datum přidání 16.08.2012
Druh receptu Oběd, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
50 min
Doba vaření: 13 min
Počet porcí: 3 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • pohanková mouka hladká 
  • 1/2 lžičky soli
  • trochu másla na pomaštění

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 10,07 g 73,04 g 3,78 g 1 694,28 kJ (405 kcal)
celkově 30,22 g 219,12 g 11,35 g 5 082,83 kJ (1214 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Brambory ve slupce důkladně omyjeme a uvaříme do měkka. Brambory si můžeme uvařit i den předem. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál nebo do misky. Přisypeme pohankovou mouku, osolíme a vypracujeme v nelepivé a tvárné těsto. Mouku postupně podle potřeby přisypáváme a zaděláváme do brambor. S moukou to moc nepřeháníme, aby placky po upečení nebyly příliš tuhé. Z těsta si odkrojíme malý kousek, který v ruce vytvarujeme do kuličky a poté na lehce pomoučněném vále vyválíme placku. Tento proces opakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Placky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů na máslem vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu. Po 10 minutách placky otočíme a pečeme zhruba další 3-4 minuty. Záleží na typu trouby a také na velikosti placek. Placky jíme jen tak na sucho nebo lehce omaštěné máslem. Uvedené množství je na cca 3 plechy, 2-3 porce. 

Tipy na vylepšení

Placky můžeme opéct také na horké plotýnce rozpálených kamen. Stejně dobře nám může posloužit i pánev s keramickým povrchem. 


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…

Další zajímavé recepty