Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E150a - Karamel

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Alergen

Zdroje informací

Caramel color - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Karamely se dělí následovně: E150a - Jednoduchý karamel (Kulér), E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel. Tyto látky jsou nejpoužívanější barviva (cca 98% z celého objemu barviv) v potravinách. Jedná se o kapalnou nebo pevnou látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu.

Použití

Používá se k barvení cola nápojů, čokolád, džemů, bonbónů, sirupů, cukrovinek, sójové omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, jako přísada v některých pekařských výrobcích, celozrnném pečivu, sušenkách, instantních polévkách. Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata.

Výroba

Karamel se vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů). Podle dalších přísad, které jsou při zahřívání cukru přidávány vznikají různé druhy karamelu (např. přidáváním velmi malých množství alkálií nebo stopové množství minerálních kyselin)

Nežádoucí účinky

U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Karamel se vyrábí z různých druhů cukrů (glukóza, laktóza, atd.), které mohou být vyráběny z pšenice, proto by se měli vyvarovat konzumaci alergici, kteří jsou na takové výrobky citliví. Karamel je považován za bezpečnou přísadu. V roce 2011 vydala organizace EFSA prohlášení, že karamely jsou bezpečné při jejich použití v potravinách a nápojích.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky k barvení potravin, kromě dětské výživy, povoleno. V USA je použití barviva také povoleno. U karamelu je stanovena dávka maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

S Černými ovcemi jsme ochutnali paštiky...

Spolu s týmem Černých ovcí jsme ochutnali 8 játrových paštik. jak chutnaly? tak…

Veselé, chutné a zdravé Vánoce!

Chcete si letos užít Vánoce, ale zároveň se cítit lehce a dobře? Podívejte se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?