Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E301 - Askorban sodný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

PubChem - chemická databáze [ web ]

Charakteristika

Jedná se o sodnou sůl kyseliny askorbové (E300) - vitaminu C.

Použití

Používá se jako antioxidant, vitamín C nebo v masném průmyslu, kde urychluje uzení a brání vzniku rakovinotvorných látek (nitrosaminů) a částečně i stabilizuje barvu masa.

Výroba

Vyrábí se synteticky přidáním hydrogenuhličitanu sodného do kyseliny askorbové. Po "vyšumění" se askorbát sodný následně vysráží přidáním isopropanolu.

Nežádoucí účinky

Látka se považuje za bezpečnou - bez nežádoucích účinků.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): neomezeno. V ČR (celé EU) a USA je povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Jakou zeleninu fermentovat?

Fermentace je ve zkratce kvašení potravin. Na zimu se vám může hodit třeba…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?