Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E301 - Askorban sodný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

PubChem - chemická databáze [ web ]

Charakteristika

Jedná se o sodnou sůl kyseliny askorbové (E300) - vitaminu C.

Použití

Používá se jako antioxidant, vitamín C nebo v masném průmyslu, kde urychluje uzení a brání vzniku rakovinotvorných látek (nitrosaminů) a částečně i stabilizuje barvu masa.

Výroba

Vyrábí se synteticky přidáním hydrogenuhličitanu sodného do kyseliny askorbové. Po "vyšumění" se askorbát sodný následně vysráží přidáním isopropanolu.

Nežádoucí účinky

Látka se považuje za bezpečnou - bez nežádoucích účinků.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): neomezeno. V ČR (celé EU) a USA je povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Tajemství dlouhověkosti?

Tajemství dlouhověkosti není v genech, ale na talíři. Jak si jídlem prodloužit…

Kvalita vs. kvantita: Proč levné potraviny nemusí být výhodou

Kvalita vs. kvantita: Proč levné potraviny nemusí být výhodou Anotace: Levnou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?