Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Celozrnný makový závin
Autor: Katka Gojová
Datum přidání 12.03.2013
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
60 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Těsto:

  • 200 g celozrnné hrubé mouky
  • 130 ml vlažné vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 6 dkg medu
  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce pomletého lněného semínka
  • trochu soli (asi 2 špetky)

Náplň:

  • hrst BIO rozinek
  • 150 g mletého máku
  • 2 dcl vody
  • vrchovatá lžíce medu (nebo podle chuti)
  • špetka soli
  • lžička mleté skořice
  • lžička mletého anýzu (umeleme s mákem)

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 5,44 g 28,06 g 13,26 g 1 018,76 kJ (243 kcal)
celkově 54,44 g 280,58 g 132,56 g 10 187,58 kJ (2433 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Příprava těsta: Ve vlažné vodě (cca 38 °C) rozpustíme med a po rozpuštění nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy navážíme mouku, přidáme jemně pomleté lněné semínko (vhodný je mlýnek na kávu) a olej. Následně přidáme i vzešlý kvásek a vyhněteme. Necháme cca hodinu kynout.

Příprava náplně: Do kastrůlku dáme všechny suroviny a povaříme cca 10 minut (aby se med rozpustil a vše se spojilo). V případě potřeby přidáme vodu (měla by vzniknout náplň kašovité konzistence).

Spojení a pečení: Na naolejované desce vyválíme těsto, potřeme makovou náplní a zavineme. Necháme cca 10 minut kynout a poté pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut do zlatova.

Tipy na vylepšení

Místo rozinek je možné použít jiné ovoce (švestky, višně, brusinky ...). Narozdíl od klasického bílého závinu je nejlepší druhý den.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Lucka | 12.03.2013 - 12:44
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Mák můžu všude :) Dělávám hodně podobný a i tenhle je super, akorát jsem vynechala lněná semínka a nedala jsem anýz.

bala.ban@ | 12.03.2013 - 12:44
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Další zajímavé recepty