Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Anglický zdravý mrkvový koláč
Autor: neznámý
Datum přidání 25.09.2010
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 60 min
Počet porcí: 15 ks
Přibližná cena: 80 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

TĚSTO:

  •  1 pomeranč
  • 100 g rozinek
  • 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový,...)
  • 170 g polohrubé mouky
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 vejce
  • 150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem nebo jakýmkoliv sirupem - pšeničný, kukuřičný,...)
  • 420 g mrkve (očištěné, nastrouhané najemno)

 

KRÉM: 

  • 150 g pomazánkového másla
  • 1/2 měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • asi 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové esence

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,20 g 39,54 g 18,09 g 1 457,03 kJ (348 kcal)
celkově 107,95 g 593,07 g 271,37 g 21 855,45 kJ (5220 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče a vymačkáme 3 lžíce šťávy. Rozinky nasypeme do misky, přidáme kůru a šťávu z pomeranče - necháme nasáknout, zatímco budeme připravovat koláč. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Ze dvou vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky, přidáme celé zbylé vejce a cukr (sirup). Šleháme 1 - 2 min. do pěny. Za stálého šlehání pomalu vlijeme olej, dokud se hmota nespojí. Do směsi po dávkách prosejeme mouku (nelekejte se, hmota bude dosti tuhá!). Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Nyní do těsta přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se štávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyloženého menšího pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min. Na krém si smícháme pomazánkové máslo s máslem (při pokojové teplotě) a tvarohem, přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý koláč. Dle chuti ozdobíme čerstvým ovocem.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

anonymní uživatel | 18.04.2019 - 12:11
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Výborný, přidala jsem sušené hrušky a navrch jogurt.

anonymní uživatel | 18.06.2018 - 16:39
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Fajn recept

vercounek | 25.09.2010 - 17:36

pomazánkové máslo? No to tedy není moc zdravý recept

Frodik | 25.09.2010 - 17:36

Vercounek: A co vám vadí na pomazánkové máslo ? Chtěla bystě místo něj snad margarín :-))

Lucka | 25.09.2010 - 17:36

Myslím, že pomazánkové máslo je stále lepší než chemické máslo:-)

ajkap7@ | 25.09.2010 - 17:36

čo to znamená 1/2 tvarohu? pol kila alebo pol kocky? teda pol z 250 g?

karča | 25.09.2010 - 17:36

ajkap7: asi myslí půl kočky :-)))

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

Další zajímavé recepty