Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Anglický zdravý mrkvový koláč
Autor: neznámý
Datum přidání 25.09.2010
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 60 min
Počet porcí: 15 ks
Přibližná cena: 80 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

TĚSTO:

  •  1 pomeranč
  • 100 g rozinek
  • 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový,...)
  • 170 g polohrubé mouky
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 vejce
  • 150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem nebo jakýmkoliv sirupem - pšeničný, kukuřičný,...)
  • 420 g mrkve (očištěné, nastrouhané najemno)

 

KRÉM: 

  • 150 g pomazánkového másla
  • 1/2 měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • asi 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové esence

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,20 g 39,54 g 18,09 g 1 457,03 kJ (348 kcal)
celkově 107,95 g 593,07 g 271,37 g 21 855,45 kJ (5220 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče a vymačkáme 3 lžíce šťávy. Rozinky nasypeme do misky, přidáme kůru a šťávu z pomeranče - necháme nasáknout, zatímco budeme připravovat koláč. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Ze dvou vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky, přidáme celé zbylé vejce a cukr (sirup). Šleháme 1 - 2 min. do pěny. Za stálého šlehání pomalu vlijeme olej, dokud se hmota nespojí. Do směsi po dávkách prosejeme mouku (nelekejte se, hmota bude dosti tuhá!). Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Nyní do těsta přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se štávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyloženého menšího pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min. Na krém si smícháme pomazánkové máslo s máslem (při pokojové teplotě) a tvarohem, přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý koláč. Dle chuti ozdobíme čerstvým ovocem.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

anonymní uživatel | 18.04.2019 - 12:11
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Výborný, přidala jsem sušené hrušky a navrch jogurt.

anonymní uživatel | 18.06.2018 - 16:39
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Fajn recept

vercounek | 25.09.2010 - 17:36

pomazánkové máslo? No to tedy není moc zdravý recept

Frodik | 25.09.2010 - 17:36

Vercounek: A co vám vadí na pomazánkové máslo ? Chtěla bystě místo něj snad margarín :-))

Lucka | 25.09.2010 - 17:36

Myslím, že pomazánkové máslo je stále lepší než chemické máslo:-)

ajkap7@ | 25.09.2010 - 17:36

čo to znamená 1/2 tvarohu? pol kila alebo pol kocky? teda pol z 250 g?

karča | 25.09.2010 - 17:36

ajkap7: asi myslí půl kočky :-)))

Nejnovější články

Ohlédnutí za vinohradnickým rokem 2019/2020

Máte rádi víno? Pokud odpověď zní ano, možná vás bude zajímat, jestli vinic u…

Co takhle dát si SUSHI...

Patří mezi vaše oblíbené pokrmy Sushi? I s konzumací jídel z mořských řas…

A Dost! - kde všude najdeme cukr?

Tentokrát jed díl ADost! edukační. Pokusili jsem se společně ukázat, kde všude…

Další zajímavé recepty