Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Celozrnný makovčák s ořechy
Autor: Lucka
Datum přidání 06.09.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
neuvedena
Doba vaření: neuvedena
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 350g polohrubé pšeničné mouky
  • asi 350ml vlažné vody nebo mléka
  • 3-4 lžíce třtinového cukru
  • asi 8 lžic mletého máku (kdo má rád, může přidat)
  • 1-2 lžičky soli
  • 1/2 čerstvého droždí (případně 1,5-2 lžíce sušeného)
  • 90g oblíbených ořechů, já dala arašídy (je to asi nejlepší kombinace)

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 11,29 g 54,41 g 10,48 g 1 486,66 kJ (355 kcal)
celkově 90,34 g 435,30 g 83,83 g 11 893,30 kJ (2841 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve jsi necháme vzejít kvásek a potom si postupně uvedené ingredience na těsto smícháme, nejprve si dáme sypké suroviny, mouku, cukr, sůl, přidáme mleté arašídy s namletým mákem a vše ostatní, dobře promícháme a utvoříme těsto požadované konzistence. Necháme ještě 1-2 hodinky odležet v teple a poté vložíme do rozpálené trouby. Bohužel každá trouba peče jinak, chce to sledovat a kontrolovat, já pekla nejprve při 200°C a potom ztlumila na 180°C, dokud se nezačne tvořit charakteristická kůrka. Když bude makovčák hotový, troubu vypnu a nechávám ho ještě dojít. Během pečení se rozvoní po celém bytě:-)

Příběh receptu

Ručně psaný recept mojí babičky. Poupravila jsem trochu na zdravější ingredience:)

Tipy na vylepšení

Doporučuji nejlepší možnou kombinaci, a to makovčák pomazat arašídovým máslem (příp. Sezamelou apod.). Chutná to báječně.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty