Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Celozrnný makovčák s ořechy
Autor: Lucka
Datum přidání 06.09.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
neuvedena
Doba vaření: neuvedena
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 350g polohrubé pšeničné mouky
  • asi 350ml vlažné vody nebo mléka
  • 3-4 lžíce třtinového cukru
  • asi 8 lžic mletého máku (kdo má rád, může přidat)
  • 1-2 lžičky soli
  • 1/2 čerstvého droždí (případně 1,5-2 lžíce sušeného)
  • 90g oblíbených ořechů, já dala arašídy (je to asi nejlepší kombinace)

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 11,29 g 54,41 g 10,48 g 1 486,66 kJ (355 kcal)
celkově 90,34 g 435,30 g 83,83 g 11 893,30 kJ (2841 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve jsi necháme vzejít kvásek a potom si postupně uvedené ingredience na těsto smícháme, nejprve si dáme sypké suroviny, mouku, cukr, sůl, přidáme mleté arašídy s namletým mákem a vše ostatní, dobře promícháme a utvoříme těsto požadované konzistence. Necháme ještě 1-2 hodinky odležet v teple a poté vložíme do rozpálené trouby. Bohužel každá trouba peče jinak, chce to sledovat a kontrolovat, já pekla nejprve při 200°C a potom ztlumila na 180°C, dokud se nezačne tvořit charakteristická kůrka. Když bude makovčák hotový, troubu vypnu a nechávám ho ještě dojít. Během pečení se rozvoní po celém bytě:-)

Příběh receptu

Ručně psaný recept mojí babičky. Poupravila jsem trochu na zdravější ingredience:)

Tipy na vylepšení

Doporučuji nejlepší možnou kombinaci, a to makovčák pomazat arašídovým máslem (příp. Sezamelou apod.). Chutná to báječně.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

Další zajímavé recepty