Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ovesné veganské sušenky
Autor: flybee
Datum přidání 04.12.2011
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
2 min
Doba vaření: 15 min
Počet porcí: 20 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Na cca 20 sušenek potřebujeme:

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 2 pol. lžíce lněného semínka
  • 1 čaj. lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 čaj. lžíce jedlé sody
  • 1/2 čaj. lžíce soli
  • 1/2 čaj. lžíce mleté skořice
  • 2-3 pol. lžíce přepuštěného másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 šálku jablečného pyré
  • 1 čaj. lžíce bio vanilkového prášku
  • 1 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku rozinek, brusinek nebo goji

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 4,40 g 30,35 g 2,83 g 680,12 kJ (162 kcal)
celkově 87,91 g 606,97 g 56,65 g 13 602,44 kJ (3249 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

V malé misce smícháme rozmixovaná lněná semínka se 3 polévkovými lžícemi vody a dáme stranou. Do větší mísy prosijeme žitnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Rozmixujeme máslo s třtinovým cukrem, až nabyde jemné a vláčné konzistence. Poté přidáme nabobtnalá lněná semínka, jablečné pyré a vanilku a vymícháme do hladka. Dřevěnou lžící nebo vařečkou přimícháme postupně moučnou směs a nakonec ovesné vločky a zvolené sušené drobné ovoce. Mísu zakryjeme a necháme odpočinout 2 hodiny nebo přes noc. Poté si předehřejeme troubu na 180°C. Z těsta tvoříme kuličky velikosti golfového míčku a klademe na plech vyložený pečícím papírem ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe. Mokrým dnem skleničky rozplácneme každou kuličku na 1/2 cm tloušťku. Pečeme 10 - 15 minut, dokud sušenky nezískají suchý a nahnědlý vzhled. Pro milovníky sladkých polev můžeme připravit cukrovou polevu, a to smícháním a následným důkladným vyšleháním 3/4 šálku moučkového cukru s 2 polévkovými lžícemi citronové šťávy. Pokud bysme chtěli krásně růžovou polevu, stačí pár kapek šťávy z červené řepy. Sušenky je dobré potírat ještě horké, aby poleva nepopraskala a můžeme ji ještě posypat kokosem, semínky apod. Poté je necháme úplně vychladnout a pokud možno je uchováváme v chladu a temnu.

Příběh receptu

U nás doma velmi oblíbené sušenky. Často najdu někde recept a nakonec ho úplně převrátím vzhůru nohama podle svých potřeb a stejně to dopadlo i v tomto případě. :)

Tipy na vylepšení

Sušenky nejsou klasicky křupavé, spíše měkké a vláčné díky přepuštěnému máslu a třtinovému cukru. Len skvěle odvede práci pojiva místo vejce. Pokud nemáme rádi křupání semínek mezi zuby, můžeme len rozmixovat na hladko. Ovesné vločky krásně změknou i celé.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Dita | 4.12.2011 - 16:06
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

A to se lněná semínka fakt rozmixují? Tuhle jsem je zkoušela roztlouct ve hmoždíři a ani ň, za to hmoždíř dostal zabrat. Jsou pěkně tvrdé. Sušenky tohoto tipu miluju a proto díky za tak skvělý recept, zítra upeču.

flybee | 4.12.2011 - 16:06

Já lněná semínka drtím v sekacím mixéru a rozdrtí je dostatečně, jednou se mi povedl skoro efekt "mouka". Je to taková hrubší drť, když občas nějaké zůstane celé, tak se nic neděje. Hlavní je, aby se z většiny dostal ten tuk ven. S hmoždířem je to práce, to souhlasím. Držim palce, ať se to povede :).

flybee | 4.12.2011 - 16:06

Ještě jeden detail. Doba přípravy není 2 minuty, ale musí se nechat 2 hodinky odpočívat. Omlouvám se za překlep.

ajkap7@ | 4.12.2011 - 16:06

ja meliem ľanové, sézamové aj tekvicové semienka na elektrickom mlynčeku na kávu,výsledný efekt je veľmi dobrý

Dita | 4.12.2011 - 16:06

Děkuju za rady, sušenky jsou naprosto skvělé. Ještě jednou díky.

Nejnovější články

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…

Jak bezpečné a kvalitní jsou u nás potraviny?

jsme skutečně popelnicí Evropy nebo je to trochu jinak? Sami jsme byli…

Čerstvé ryby na Rohlíku? Proč ne!

Pro čerstvé ryby nemusíte už jen k moři. Do 48 hodin od výlovu mohou být na…

Další zajímavé recepty