Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Domácí pivo polotmavé (celozrnné) :-D
Autor: neznámý
Datum přidání 21.04.2011
Druh receptu Nápoj
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 200 min
Počet porcí: 0 ks
Přibližná cena: 120 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

ječmenný slad plzeňský  2 kg

ječmenný slad mnichovský 3 kg
ječmenný slad karamelový 0,1 kg
chmel Žatecký poloranný 0,11 kg
pivovarské kvasnice 0,2l
voda 40l

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Do 20l teplé vody rozmícháme hrubě umletý slad.Za stálého míchání zahřejeme na cca 53 stupňů, při této teplotě necháme 20 minut odpočinout.Pomalu ohřejeme na 63 stupňů, necháme odpočinout 40 minutPak ohřejeme na 73 stupňů a necháme stát 30 minut.Pak zvýšíme teplotu na 78 stupňů a zcedíme.Pevný podíl propláchneme dalšími cca 20 litry teplé vody,  zcedíme a tekutinu přidáme k první dávce.Vše společně uvedeme do varu,  a vaříme 90 minut. Na začátku, uprostřed a na konci přidáme vždy poměrnou část chmele.Pokud možno co nejrychleji vychladíme na cca 10 stupňů, necháme sednout chmelové kaly a čisté pivo stočíme hadičkou. Přidáme rozmíchané kvasnice a necháme v lednici při teplotě do 10 stupňů týden kvasit, občas sebereme pěnu.Po týdnu lahvujeme do patentních nebo PET flašek.Necháme uležet cca 3-4 týdny při teplotě do 5 stupňů

Tipy na vylepšení

Po odzkoušení receptu nahradíme tento způsob vaření (infuzní) složitějším dvojrmutovým postupem, zvýší se výtěžnost a zlepší chuť :-)


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty