Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kynutý jablkový koláč
Autor: neznámý
Datum přidání 19.09.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
60 min
Doba vaření: 45 min
Počet porcí: 1 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 350g špaldové mouky
  • 300ml cca vlažné vody
  • 50g pohankové mouky
  • 20g droždí
  • 5-6 datlí (nebo jiné sladidlo)
  • 4 lžíce olivového oleje za studena lisovaný
  • 4 česká šťavnatá jablíčka
  • 2 hrsti mletých vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce tekutého českého medu (nebo sirup)
  • mletá skořice
Drobenka:
  • 2 lžíce cca mouky
  • 1 plátek másla
  • kdo chce ještě osladit přidá med nebo trochu třtinového cukru

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

V misce si promícháme obě mouky, uprostřed vytvoříme důlek do něhož nadrobíme droždí, posypeme třtinovým cukrem a zalijeme 50 ml vlažné vody. Necháme asi 20 minut odpočnout. Mezitím si jablka zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka smícháme s rozinkami, medem a skořicí. Z plátku másla a hladké mouky vytvoříme drobení, hmotu třeme mezi prsty tak dlouho, dokud se nám nevytvoří malé žmolky. Ke vzešlému kvásku přidáme olej, 250ml cca vlažné vody (či rostlinného mléka), na jemno nasekané datle a uhněteme. Dobře propracované těsto rozprostřeme na máslem vymazané a moukou vysypané formy a rovnoměrně rozprostřeme do krajů. Po půl hodinovém kynutí je-li už těsto krásně vzešlé posypeme namletými oříšky a jablkovou směsí (pozor nejde moc roztírat, těsto je po kynutí řidší konzistence).Vrch koláče posypeme drobenkou.Pečeme zhruba půl hodiny v předehřáté troubě na 200 stupňů.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…

Další zajímavé recepty