Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Štrůdl podle babičky
Autor: neznámý
Datum přidání 12.04.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
45 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: 50 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Těsto :
  • 200g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1 celé vejce
  • cca 100-150 ml vlažné vody
  • 50 g másla na potírání
 
Náplň :
  • 1 kg jablek
  • skořice
  • třtinový cukr dle chuti, vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • rozinky
  • sekané oříšky nebo mleté mandle
 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 4,27 g 35,82 g 8,95 g 975,08 kJ (233 kcal)
celkově 51,26 g 429,89 g 107,36 g 11 700,99 kJ (2795 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Vejce, olej, ocet, mouku smícháme v misce a přidáváme vlažnou vodu, až se vše spojí ve hmotu. Tu pak dáme na vál a hněteme těsto, až je vláčné a nelepí ( asi tak 10 minut)Potom těsto zabalíme do utěrky a necháme cca 20 minut "odpočinout" při pokojové teplotě.Mezitím nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu a rozpustíme máslo. Těsto vytahujeme na utěrce na tenký plát. Potřeme rozpuštěným máslem rozprostřeme nastrouhaná a vymačkaná jablka, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí.Dle zvyklostí přidáme rozinky, oříšky nebo mleté mandle. Pomocí utěrky stáčíme těsto do štrůdlu. Ten pak přeneseme pomocí utěrky na plech s pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem, tak, aby nám ještě trošku zbylo na potření po upečení.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hned po vytažení z trouby potřeme zbylým máslem. Lze podávat teplý nebo vychladlý, který pocukrujeme například fruktózou. Použít lze i kokosový prášek.

Příběh receptu

Chutnal mi od babičky, tak jsem zkoušela až jsem se trefila.

Tipy na vylepšení

Náplň lze obměnit za makovou, ořechovou, tvarohovou. Výborný je s povidly a banány nakrájenými na tenká kolečka. Rovněž lze dát náplň masovou, masovo-zeleninovou. prostě dle fantazie a chuti.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Další zajímavé recepty