Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zeleninová polévka s pistou "Soupe au Pistou"
Autor: ilona.pastorkova
Datum přidání 24.03.2014
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 25 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 větší pórek (dobře očištěný a nakrájený na půlkolečka - použijte jen světlou část)
  • 1 malá cibule (nakrájená na drobno)
  • 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
  • 2 velké brambory (nakrájené na kostky)
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • přibližně 3 litry vody
  • 1 1/2 šálku bílých fazolí z konzervy (nemusí být, dobrá je i kedlubna)
  • 3 hrsti drobnějších těstovin
  • špetka šafránu (popř. 1/2 lžičky kari )
  • 1 šálek zelených fazolek (nakrájených na kousky)
  • 1 malá cuketa (nakrájená na kousky)
  • 1/2 červené papriky KAPIE (nakrájené na kostičky)
  • 1/2 šálku čerstvého nebo mraženého hrášku
  • petrželka na ozdobu

Pistou :
  • 2 větší stroužky vylisovaného česneku
  • přibližně 15 lístků čerstvé bazalky (záleží na aromatičnosti)
  • lístky dobromysli (odrnuté z 1 stonku)
  • špetku soli
  • 2 lžíce rajč. protlaku
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Máslo a olivový olej rozehřejeme ve větším hrnci. Až začne máslo s olejem pouštět bublinky přidáme pokrájený pórek, cibuli, brambory, mrkev, můžeme maličko osolit a opepřit. Podusíme až pórek s cibulí zesklovatí. Zalijeme 3 litry vody, od bodu varu vaříme asi 10 minut. Dále přidáme bílé fazole nebo kedlubnu (co máte raději) a drobné těstoviny, špetku šafránu nebo kari, opět můžeme trochu osolit a opepřit a vaříme další 10 minut (těstoviny by neměly být ještě zcela uvařené). Poté dáme pokrájené zelené fazolky, červenou papriku a cuketu. Už jen pár minut (cuketa by měla být na skus mírně křupavá), v tu chvíli dáme hrášek (když máme mražený, předem ho propláchneme teplou vodou) a hrnec odejmeme z plotny. Pistou: Do mixéru dáme lístky bazalky, česnek, dobromysl-oregáno, rajčatový protlak, parmazán, sůl a olivový olej, vše rozmixujeme na pastu. Polévku v talíři posypeme petrželkou a nabídneme spolujedlíkům Pistou, ať si přidají do horké polévky, ideál je 1 polévková lžíce, ale každý podle svého gusta. :-)

Příběh receptu

Tento recept je podle slavné kuchařky Julia Child, která naučila Američanky vařit jinak než z pytlíků a ohřátí hotovek. :-) Její kuchařka - Umění francouzské kuchyně - by u nás měla vyjít letos duben - květen, klepu se na ní jak ratlík, její recepty jsou vážně bomba. I když tento recept vypadá složitě, tak vážně není - sice spousta ingrediencí, ale ani né za půl hoďky máte hotovo a chuť oceníte :-) Bon Apetit.

Tipy na vylepšení

Řapíkatý celer u nás ještě není tak oblíbený jako jinde, ale vyzkoušejte ho třeba i v téhle polévce, jeho chuť oproti klasické bulvě celeru vás překvapí :-)


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Další zajímavé recepty