Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

LEDOVÉ ČAJE – osvěžení s éčky?

Publikováno: 23.07.2018     Autor: FÉR potravina

V létě někteří z nás na zahnání žízně sáhnou v obchodě po ledovém čaji. Proč také ne, čaj je přece "zdravý" nápoj. Ale je tomu opravdu tak?


V létě hledáme osvěžení, kde to jen jde. Někteří z nás tak sáhnou v obchodě po ledovém čaji, aby svlažili hrdlo. Proč také ne, čaj je přece populární nápoj, navíc zdraví. Ale je tomu opravdu tak?

Není čaj jako čaj. A také není ledový čaj jako čaj. Pokud jste si doposud mysleli, že si výrobci ledových čajů vystačí s vodou, extraktem z čaje, případně nějakým sladidlem, měli jste jen částečnou pravdu.

Ve většině ledových čajů nenajdeme více než 0,06 % - 0,4 % extraktu z čaje, navíc neznáme žádné bližší informace o kvalitě daného čaje, ze kterého je extrakt udělán. Pokud má mít ledový čaj nějakou ovocnou příchuť - broskvovou, jahodovou, citronovou, borůvkovou, … - najdeme tu ovocnou šťávu, která je opět ve velmi malém množství od 0,1 % do 4 %, přičemž vyšší hodnota je jen ve velmi kvalitních ledových čajích. Jak to, že má tedy nápoj vůbec nějakou chuť? Vysvětlením je samozřejmě přidání aroma, které “nesmí” chybět v téměř žádném ledovém čaji. Výhodou je, když je dané aroma alespoň přírodní. Jako sladidlo se používá cukr, glukozový, glukózo – fruktózový sirup, steviosid (E 960 - výtažek ze stévie), sukralóza (E 955) nebo zcela umělá sladidla typu Acesulfan (E950) nebo aspartam (E951). Najdou se už i zcela neoslazené!

Čajový výluh s ovocnou šťávou by byly zcela v pořádku, ale pak na řadu přicházejí éčka. Pokud je použito jenom E300 (kyselina askorbová) či E330 (kyselina citronová), můžeme ještě stále hovořit o zdravém nápoji. Obě éčka jsou podle našeho hodnocení bezpečná. Stejné je to je to i s E331 (citronany sodné). Ty najdete třeba zde. Někteří výrobci do svých nápojů však rádi přihodí i něco dalšího, pro „důkladnější“ konzervaci, například E202 (sorban draselný) či E211 (benzoan sodný). Tato éčka už řadíme mezi ty s vysokým skórem škodlivosti a najdete je v tomto výrobku.

Jaké je řešení? Číst etikety. A vůbec nejlepší je zajít si na domácí ledový čaj na zahrádku nějaké pěkné restaurace, anebo si ledový čaj připravit doma. Není to nic těžkého a vystačíte si s vodou, čajovými lístky (či čajem v sáčku), šťávou z oblíbeného ovoce a ledem.

Abyste si i na domácí přípravu zvolili vhodný čaj, přečtěte si jak jsme testovali ovocné čaje a proč mohou být bylinkové čaje plné škodlivých látek.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?