Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

LEDOVÉ ČAJE – osvěžení s éčky?

Publikováno: 23.07.2018     Autor: FÉR potravina

V létě někteří z nás na zahnání žízně sáhnou v obchodě po ledovém čaji. Proč také ne, čaj je přece "zdravý" nápoj. Ale je tomu opravdu tak?


V létě hledáme osvěžení, kde to jen jde. Někteří z nás tak sáhnou v obchodě po ledovém čaji, aby svlažili hrdlo. Proč také ne, čaj je přece populární nápoj, navíc zdraví. Ale je tomu opravdu tak?

Není čaj jako čaj. A také není ledový čaj jako čaj. Pokud jste si doposud mysleli, že si výrobci ledových čajů vystačí s vodou, extraktem z čaje, případně nějakým sladidlem, měli jste jen částečnou pravdu.

Ve většině ledových čajů nenajdeme více než 0,06 % - 0,4 % extraktu z čaje, navíc neznáme žádné bližší informace o kvalitě daného čaje, ze kterého je extrakt udělán. Pokud má mít ledový čaj nějakou ovocnou příchuť - broskvovou, jahodovou, citronovou, borůvkovou, … - najdeme tu ovocnou šťávu, která je opět ve velmi malém množství od 0,1 % do 4 %, přičemž vyšší hodnota je jen ve velmi kvalitních ledových čajích. Jak to, že má tedy nápoj vůbec nějakou chuť? Vysvětlením je samozřejmě přidání aroma, které “nesmí” chybět v téměř žádném ledovém čaji. Výhodou je, když je dané aroma alespoň přírodní. Jako sladidlo se používá cukr, glukozový, glukózo – fruktózový sirup, steviosid (E 960 - výtažek ze stévie), sukralóza (E 955) nebo zcela umělá sladidla typu Acesulfan (E950) nebo aspartam (E951). Najdou se už i zcela neoslazené!

Čajový výluh s ovocnou šťávou by byly zcela v pořádku, ale pak na řadu přicházejí éčka. Pokud je použito jenom E300 (kyselina askorbová) či E330 (kyselina citronová), můžeme ještě stále hovořit o zdravém nápoji. Obě éčka jsou podle našeho hodnocení bezpečná. Stejné je to je to i s E331 (citronany sodné). Ty najdete třeba zde. Někteří výrobci do svých nápojů však rádi přihodí i něco dalšího, pro „důkladnější“ konzervaci, například E202 (sorban draselný) či E211 (benzoan sodný). Tato éčka už řadíme mezi ty s vysokým skórem škodlivosti a najdete je v tomto výrobku.

Jaké je řešení? Číst etikety. A vůbec nejlepší je zajít si na domácí ledový čaj na zahrádku nějaké pěkné restaurace, anebo si ledový čaj připravit doma. Není to nic těžkého a vystačíte si s vodou, čajovými lístky (či čajem v sáčku), šťávou z oblíbeného ovoce a ledem.

Abyste si i na domácí přípravu zvolili vhodný čaj, přečtěte si jak jsme testovali ovocné čaje a proč mohou být bylinkové čaje plné škodlivých látek.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?