Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Domácí špaldový chléb s lněnými semínky
Autor: neznámý
Datum přidání 13.07.2011
Druh receptu Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
35 min
Doba vaření: 35 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 350g špaldové mouky hladké
  • 250g špaldové mouky hrubé
  • 100g žitných otrub
  • 300ml vlažné vody
  • 20g droždí
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička soli

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,51 g 46,66 g 2,53 g 1 068,75 kJ (255 kcal)
celkově 75,10 g 466,58 g 25,26 g 10 687,54 kJ (2553 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Do středně velké misky nasypeme odvážené množství mouky a žitné otruby. Poté přisypeme lněná semínka, tymián, sůl a rozdrobené droždí. Po důkladném promíchání všech surovin zalijeme vlažnou vodou. Nejprve asi čtyřikrát promícháme vařečkou a pak rukou vypracujeme v těsto. Nemusíme pracně hnít, postačí jen těsto v misce pokulovat něž se všechny přísady spojí. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynout na půl hodiny na teplé místo. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a pomoučněnýma rukama vytvarujeme na olejem vymazaném plechu bochánky. Pečeme dozlatova asi 35 minut. Pro lepší zvláčnění vložíme na dno trouby plecháček naplněný vodou (pozor na vypařování). Pokud si chceme být opravdu jisti, že je chléb upečený i zevnitř, propíchneme jej špejlí. 

Příběh receptu

Tento recept na domácí špaldový chléb je velice jednoduchý a zvládne jej kde jaká hospodyňka. Chcete-li ráno u snídaně překvapit rodinu domácím chlebem, sklidíte u stolu zaručený úspěch. Recept je velice rychlý na přípravu i pečení. Za hodinu tak můžete mít čerstvý a ještě teplý chléb na stole.

Tipy na vylepšení

Chléb není potřeba během pečení  ničím potírat. Před upečením můžeme do chleba vyrýt například srdíčko, jméno či jiný vzkaz. 


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

lebeda.krystof@ | 13.05.2015 - 22:46

Můžu dát jen hladkou ?

nevolka@ | 13.07.2011 - 08:19

Zní to moc lákavě a zajímavě, jen by mě zajímalo, jestli je možné místo žitných otrub použít ovesné...jaký v tom je rozdíl?

Dita | 13.07.2011 - 08:19
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Rozdíl bude pouze v chuti. Až budeš píct chleba po druhý, klidně obměň i koření a místo lněných semínek přidej třeba rozinky nebo slunečnici semínka, klinka obojí. Je to tak dobré, že u nás nevydrží ani den. Bohužel když mi čas dovolí chleba peču, protože u nás v pekařství dobré chleby z tmavé či žitné mouky neprodávají.

vercounek | 13.07.2011 - 08:19
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

no tak sem pekla, tedy musela sem přidávat vodu, pekla jsem déle (nevím jestli není chybka v receptu) ale jinak se chlebík povedl :)

fifca.a@ | 13.07.2011 - 08:19
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Taky jsem musela přidat trochu více vody, ale jinak dobrý chléb :)

karča | 13.07.2011 - 08:19
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Chjo, zase zklamání. Jelikož jsem se chtěla držet receptu, tak jsem přidávala vody navíc jen málo, tímpádem mi vznikla hmota tvrdá jako kámen, která ani nekynula. Nadělala jsem raději malé houstičky, které jsou poživatelnější než chleba, ale taky tvrdé a chuť nic moc. Jediný rozdíl oproti receptu, že jsem dala otruby špaldové, jiné jsem neměla.

Betybet | 13.07.2011 - 08:19

Dá se tento recept použít i pro domácí pekárnu?

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…

Další zajímavé recepty