Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Indická plněná samosa
Autor: flybee
Datum přidání 09.12.2011
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
30 min
Doba vaření: 20 min
Počet porcí: 6 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké celozrnné mouky
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 1/3 čajové lžičky soli
  • trochu studené vody

Na náplň:

  • 250 g brambor
  • 250 g zelí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky chilli

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 6,65 g 40,19 g 6,07 g 1 030,63 kJ (246 kcal)
celkově 39,89 g 241,14 g 36,42 g 6 183,78 kJ (1477 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Mouku prosijeme do mísy, přidáme do ní olej a sůl a promícháme. Postupně přiléváme studenou vodu, až získáme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a odložíme zatím do chladu. Brambory nakrájíme na malé kostky, zelí stejně jako cibuli najemno a česnek prolisujeme. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a restujeme hořčičné semínko. Až začne vydávat výraznou vůni, přisypeme kmín, brambory a restujeme. Přidáme cibuli s česnekem a zbylým kořením. Důkladně promícháme a nakonec přidáme zelí. Dochutíme solí a několik minut podusíme pod pokličkou do polosyrova. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 2-3 mm a miskou vykrajujeme placičky cca 15 cm. Doprostřed klademe dostatek náplně, přeložíme půlkruhem těsta, přitlačíme okraje a ozdobnými záhyby těsto spojíme. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 20-25 minut ve vyhřáté troubě při 220 stupních.

Příběh receptu

Klasické indické jídlo, které najdete ve všech indických kuchařkách. Existuje spousta variant náplní.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

anonymní uživatel | 28.05.2020 - 06:36
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

moc děkuji a dělám furt. Je to dobré pro zdraví a odlehčení si od masa...

carme | 9.12.2011 - 17:20
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Prosím jak se udělají ty krásné okraje, to po kouskách překrývám a překrývám nebo se okraj zaruluje a pak se tam prsty vytlačí jak to stiskávám k sobě vlnka. Recept bych chtěla co nejdříve vyzkoušet, musí to být mňamka.

flybee | 9.12.2011 - 17:20

Carme, je to překrývané. Držím palce, ať se to povede a snad Vám bude chutnat :)

carme | 9.12.2011 - 17:20

Jsou naprosto výborné, ty necelé dvě hodiny práce se vyplatili. Udělala jsem hromadu náplně, kterou máme jako přílohu, během vaření jsem tak dlouho ukusovala náplň, až se pomalu do mě nevešla upečená samosa. Musím, ale říci, že ze začátku se mi vůbec nedařilo, první se mi potrhal, ostatní už s přimouřením oka šli, jen to jsou takové nadité kopečky různě vyboulené :). Až u toho poslední jsem se do toho už trochu dostala. Jste moc šikovná, máte jeden jako druhý, jsou výstavní. Recept je výborný. Doporučuji.

Dita | 9.12.2011 - 17:20
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Fakt moc dobré. Také doporučuju.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty