Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Čočkový dál s plackami čapátí
Autor: flybee
Datum přidání 20.12.2011
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
120 min
Doba vaření: 40 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Základní dál:

  • 4 šálky vody
  • 1 čaj. lžička mleté kurkumy
  • 2 čaj. lžičky mletého koriandru
  • 1 šálek čočky (omyté, namočené a scezené)
  • 1 čaj. lžička soli
  • tarka

Tarka:

  • 1 pol. lžíce přepuštěného másla
  • 1 čaj. lžička rozetřeného česneku
  • 1 sušené červené chilli
  • 1 čaj. lžička kmínu
  • 1/2 čaj. lžičky asafoetidy

Čapátí:

  • 1 a 1/2 šálku hrubé celozrnné pšeničné mouky
  • 2/3 šálku vody

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Příprava luštěniny:V kastrolu s tlustým dnem uveďte vodu do varu. Přidejte koření, luštěninu a sůl. Přiklopte a vařte na středním plameni po dobu asi 45 minut nebo do doby, kdy je luštěnin a měkká natolik, že ji lze snadno rozmáčknout o stěnu kastrolu. Odstavte a nechte 20 minut chladnout.Přidejte tarku a pokapejte citronovou šťávou nebo přidejte jemné plátky zázvoru naložené v citronové šťávě, což napomůže trávicímu procesu.Příprava tarky:V naběračce nebo malé pánvičce ohřejte máslo. Přidejte koření a smažte po několik minut, aby bylo dobře orestované a vydávalo příznačnou vůni. Pak přidejte tarku do hotové čočky a okamžitě přikryjte dobře těsnící pokličkou. Ponechte stát několik minut, aby se vůně a chutě mohly dobře smísit.Placky čapátí:Mouku prosejte přes středně hrubé síto do hluboké misky. Uprostřed udělejte díru a přidejte příslušné množství  vody. Rukou dobře promíchejte. Ruku si trochu pomažte olejem a těsto hněťte, dokud nevznikne sušší hladká koule, která se nelepí na prsty. Udělejte do něj několik dolíčků, pokropte několika kapkami vody, přikryjte folií a nechte stát asi 2 až 2,5 hodiny.Potom těsto rozdělte na kuličky velikosti broskve. Válečkem vyválejte tenkou, kulatou placku.Placky pečte na středně vyhřáté pánvi. Jakmile se objeví bubliny a změna barvy, obrattě ji na druhou stranu. Když budete mít obě strany dobře upečené, placku z pánve pomocí kuchyňských kleští vyndejte. Pokud vaříte na plynnovém sporáku, podržte placku nad středně velkým plamenem a ona se okamžitě nafoukne. Otočte, aby se mohla upéci i druhá strana.

Příběh receptu

Z knihy Harishe Johariho - Ájurvéda, léčivá kuchyně

Tipy na vylepšení

Místo čočky lze použít jakoukoliv jinou luštěninu.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Další zajímavé recepty