Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Špaldový chléb s žitným kváskem
Autor: kluzo
Datum přidání 07.09.2011
Druh receptu Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
5 min
Doba vaření: 210 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: 25 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 280 g žitného kvásku (nutno udělat dopředu)
  • 300 g vlažné vody
  • 580 g hrubé špaldové mouky (může být i jemná)
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce tuku (slunečnicový nebo olivový olej za studena lisovaný, máslo)

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 6,00 g 54,85 g 2,57 g 1 131,80 kJ (270 kcal)
celkově 47,98 g 438,82 g 20,56 g 9 054,40 kJ (2163 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Žitný kvásek: V 0,7 l zavařovačce smícháme hladkou žitnou mouku s vodou tak, aby vznikla hustší kaše v množství tak do půlky sklenice. Sklenici zakryjeme víčkem, do kterého jsme udělali dírky (bude kvasit a zvětšovat se). Raději ještě postavíme sklenici do misky, protože se stane, že kvašením přeteče. Odstavíme na cca 3 dny do tepla. Vykvašený kvásek můžeme skladovat v lednici. Po odebrání kvásku něco málo zůstane ve sklenici, přidáme zase žitnou hladkou mouku a vodu a rozmícháme na hladkou hustou kaši. Už nemusíme nechat kvasit, ale po cca 1/2 dni dáme zpět do lednice. Kvásek by se z lednice měl vyndat tak hodinu před přípravou chleba.

Chléb: Shora uvedené ingredience dáme do mísící nádoby automatické pekárny, nastavíme program na celozrný chléb 1250 g a pustíme pekárnu.

Poznámka: Ideální stav je, když máme dovažovací digitální váhu. Postavíme mísící nádobu z pekárny na váhu, vynulujeme ji a odvažujeme ingredience. Proto jsou i tekutiny uvedeny v gramech. Ušpiníme minimum nádobí a nepotřebujeme žádné odměrky.

Příběh receptu

Jde o klasický recept vhodný pro domácí automatické pekárny.

Tipy na vylepšení

Tuk do chleba dávat nemusíme, ale 1 lžíce není žádná tragédie. Chléb pak pomaleji tvrdne.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty