| Autor: | kluzo | 
| Datum přidání | 07.09.2011 | 
| Druh receptu | Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře | 
| Doba přípravy surovin:  | 
					5 min | 
| Doba vaření: | 210 min | 
| Počet porcí: | 8 ks | 
| Přibližná cena: | 25 Kč | 
| Chuť: | nehodnoceno | 
| Cena: | nehodnoceno | 
| Obtížnost: | nehodnoceno | 
| 
						
							 Přidat vlastní foto 
						
					 | 
				|
			
				
				
				
				
		
								
									Sůl s jodem Tesco Value
								
								
								Jedlá sůl s jodem vakuová
							
								
									Olio extra vergine di oliva
								
								
								Extra panenský olivový olej
							
								
									Olio di sansa di oliva
								
								
								Olivový olej z pokrutin
							
| Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
| 1 porce | 6,00 g | 54,85 g | 2,57 g | 1 131,80 kJ (270 kcal) | 
| celkově | 47,98 g | 438,82 g | 20,56 g | 9 054,40 kJ (2163 kcal) | 
Hodnoty jsou pouze orientační.
Žitný kvásek: V 0,7 l zavařovačce smícháme hladkou žitnou mouku s vodou tak, aby vznikla hustší kaše v množství tak do půlky sklenice. Sklenici zakryjeme víčkem, do kterého jsme udělali dírky (bude kvasit a zvětšovat se). Raději ještě postavíme sklenici do misky, protože se stane, že kvašením přeteče. Odstavíme na cca 3 dny do tepla. Vykvašený kvásek můžeme skladovat v lednici. Po odebrání kvásku něco málo zůstane ve sklenici, přidáme zase žitnou hladkou mouku a vodu a rozmícháme na hladkou hustou kaši. Už nemusíme nechat kvasit, ale po cca 1/2 dni dáme zpět do lednice. Kvásek by se z lednice měl vyndat tak hodinu před přípravou chleba.
Chléb: Shora uvedené ingredience dáme do mísící nádoby automatické pekárny, nastavíme program na celozrný chléb 1250 g a pustíme pekárnu.
Poznámka: Ideální stav je, když máme dovažovací digitální váhu. Postavíme mísící nádobu z pekárny na váhu, vynulujeme ji a odvažujeme ingredience. Proto jsou i tekutiny uvedeny v gramech. Ušpiníme minimum nádobí a nepotřebujeme žádné odměrky.
Jde o klasický recept vhodný pro domácí automatické pekárny.
Tuk do chleba dávat nemusíme, ale 1 lžíce není žádná tragédie. Chléb pak pomaleji tvrdne.
Přidat komentář