Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Špaldový chléb s žitným kváskem
Autor: kluzo
Datum přidání 07.09.2011
Druh receptu Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
5 min
Doba vaření: 210 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: 25 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 280 g žitného kvásku (nutno udělat dopředu)
  • 300 g vlažné vody
  • 580 g hrubé špaldové mouky (může být i jemná)
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce tuku (slunečnicový nebo olivový olej za studena lisovaný, máslo)

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 6,00 g 54,85 g 2,57 g 1 131,80 kJ (270 kcal)
celkově 47,98 g 438,82 g 20,56 g 9 054,40 kJ (2163 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Žitný kvásek: V 0,7 l zavařovačce smícháme hladkou žitnou mouku s vodou tak, aby vznikla hustší kaše v množství tak do půlky sklenice. Sklenici zakryjeme víčkem, do kterého jsme udělali dírky (bude kvasit a zvětšovat se). Raději ještě postavíme sklenici do misky, protože se stane, že kvašením přeteče. Odstavíme na cca 3 dny do tepla. Vykvašený kvásek můžeme skladovat v lednici. Po odebrání kvásku něco málo zůstane ve sklenici, přidáme zase žitnou hladkou mouku a vodu a rozmícháme na hladkou hustou kaši. Už nemusíme nechat kvasit, ale po cca 1/2 dni dáme zpět do lednice. Kvásek by se z lednice měl vyndat tak hodinu před přípravou chleba.

Chléb: Shora uvedené ingredience dáme do mísící nádoby automatické pekárny, nastavíme program na celozrný chléb 1250 g a pustíme pekárnu.

Poznámka: Ideální stav je, když máme dovažovací digitální váhu. Postavíme mísící nádobu z pekárny na váhu, vynulujeme ji a odvažujeme ingredience. Proto jsou i tekutiny uvedeny v gramech. Ušpiníme minimum nádobí a nepotřebujeme žádné odměrky.

Příběh receptu

Jde o klasický recept vhodný pro domácí automatické pekárny.

Tipy na vylepšení

Tuk do chleba dávat nemusíme, ale 1 lžíce není žádná tragédie. Chléb pak pomaleji tvrdne.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

Další zajímavé recepty