| Autor: | neznámý |
| Datum přidání | 22.07.2011 |
| Druh receptu | Oběd, Večeře |
| Doba přípravy surovin: |
40 min |
| Doba vaření: | 80 min |
| Počet porcí: | 5 ks |
| Přibližná cena: | neuvedena |
| Chuť: | nehodnoceno |
| Cena: | nehodnoceno |
| Obtížnost: | nehodnoceno |
|
Přidat vlastní foto
|
|
Olio extra vergine di oliva
Extra panenský olivový olej
Olio di sansa di oliva
Olivový olej z pokrutin
| Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
| 1 porce | 8,00 g | 52,74 g | 3,12 g | 1 224,48 kJ (292 kcal) |
| celkově | 40,02 g | 263,69 g | 15,62 g | 6 122,40 kJ (1462 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Na olivovém oleji v hluboké pánvi osmahneme cibulku. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme do pánve. Zalijeme skleničkou vody a podusíme za občasného míchání pod pokličkou. Po 10 minutách přidáme omytou a nastrouhanou cuketu. Podle chuti okořeníme kmínem, muškátovým oříškem a osolíme. Na úplný závěr vmícháme prolisovaný česnek a na jemno nasekané celerové listy. Podušenou hmotu rovnoměrně rozetřeme do vymazaného plechu s vyšším krajem. Nákyp podáváme s vařenými brambory. Vynikající je i studený s celozrnným pečivem nebo s rajčaty a okurkou.
Cuketa příznivě působí na ledviny, trávící ústrojí a srdce. Zelené slupky cukety jsou zdrojem hořčíku a karotenu, proto jí při zpracování nikdy neloupejte. Byla by to škoda.
Přidat komentář