Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jáhlový nákyp se švestkami
Autor: neznámý
Datum přidání 19.01.2012
Druh receptu Oběd
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 50 min
Počet porcí: 4 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 2 hrníčky jáhel
  • rýžové mléko (nebo jiné rostlinné, může být použita i voda)
  • čerstvé švestky nebo švestkový kompot
  • 2 vejce (rozdělit na bílky a žloutky)
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 30 g másla

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 8,68 g 47,59 g 11,54 g 1 345,75 kJ (321 kcal)
celkově 34,71 g 190,38 g 46,15 g 5 383,00 kJ (1286 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Jáhly propláchneme horkou vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni do změknutí 15-20 minut. Na jeden díl jáhel jsou potřeba necelé 2,5 dílů mléka. Při vaření jáhly mícháme, aby se nezačaly připalovat. Je-li potřeba, přilijeme ještě mléko. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Uvařené jáhly přesypeme do zapékací mísy, vmícháme žloutky, osladíme medem. Dále přidáme půlky švestek (vypeckované) a skořici. Důkladně promícháme. Navrch poklademe několik plátků másla a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Po 20 minutách vytáhneme z trouby, potřeme vyšlehaným sněhem z bílku a dáme péct do zezlátnutí. 

Tipy na vylepšení

Do jáhlového nákypu můžeme vmíchat ještě rozinky, slunečnicová semínka nebo vlašské oříšky.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

carme | 24.02.2014 - 16:00

Četl jste vůbec postup u receptu? máte to tam napsané. Teď jsem si teprve přečetla postup a všimla si, že tam máte napsanou i míru v jakém množství vařit. 

sofkaben | 24.02.2014 - 15:47

A ty jáhly se nemíchají..??

carme | 24.02.2014 - 10:20

ano, je to jako s rýží, jeden hrníček jáhel, dva hrníčky mléka (vody), jen bych toho mléka jelikož se to bude péct, dala trochu více. Na dva hrníčky jáhel bych dala 2 a půl mléka a hlídala bych to a podle potřeby bych když tak během pečení ještě dolila.

sofkaben | 24.02.2014 - 07:17

takže dílů znamená jako kolik hrníčků toho mléka nebo vody..??

carme | 23.02.2014 - 15:14

Na jednu porci jáhel používám 2 dílky vody, zkusila bych to takto, možná bych přidala o trochu více, něco se vypaří a jáhly jsou hodně savé. Když chci totiž kaši z jáhel na 1 dílek používám 5 dílku vody. A když chci pudingovou konzistenci 4 dílky vody.  

sofkaben | 23.02.2014 - 14:21

kolik tam má být toho mléka.??

Kamísek | 19.01.2012 - 11:38
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Jáhlový nákyp mám moooooc ráda....

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty