Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pomazánka z červené čočky
Autor: Teribald
Datum přidání 23.03.2015
Druh receptu Oběd, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 25 min
Počet porcí: 4 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • cca 4 stroužky česneku
  • 1 menší mrkev
  • olej (např. olivový)
  • kari
  • sůl
  • pepř
  • petrželka, pažitka nebo třeba česnek medvědí

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 12,20 g 36,55 g 3,17 g 879,83 kJ (210 kcal)
celkově 48,79 g 146,19 g 12,67 g 3 519,33 kJ (841 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Červenou čočku propláchneme v cedníku a necháme okapat. Mezitím si na malém množství oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek (2 stroužky; zbylé použijeme později). Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, kterou taky lehce orestujeme. Dáme si vařit 0,5 l vody. K cibuli, česneku a mrkvi přidáme okapanou červenou čočku a společně pár minut opékáme. Dle potřeby můžeme přidat trochu oleje, aby se jím čočka obalila a nepřipalovala se. Tuto naši směs zalijeme připravenou horkou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 15 minut, aby se voda vyvařila, čočka změkla (rozvařila se) a získala pomazánkovou konzistenci. Nakonec dochutíme solí, pepřem, kari a drceným česnekem. Můžeme také přimíchat posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, česnek medvědí). Necháme vychladnout, aby nám pomazánka zatuhla, ale dá se jíst i teplá (jen má pak takovou řidší konzistenci). Podáváme s celozrnným pečivem a rajčátky, které se k této pomazánce perfektně hodí.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Teribald | 24.03.2015 - 16:20
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…

Další zajímavé recepty