Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Štrůdl podle babičky
Autor: neznámý
Datum přidání 12.04.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
45 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: 50 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Těsto :
  • 200g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1 celé vejce
  • cca 100-150 ml vlažné vody
  • 50 g másla na potírání
 
Náplň :
  • 1 kg jablek
  • skořice
  • třtinový cukr dle chuti, vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • rozinky
  • sekané oříšky nebo mleté mandle
 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 4,27 g 35,82 g 8,95 g 975,08 kJ (233 kcal)
celkově 51,26 g 429,89 g 107,36 g 11 700,99 kJ (2795 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Vejce, olej, ocet, mouku smícháme v misce a přidáváme vlažnou vodu, až se vše spojí ve hmotu. Tu pak dáme na vál a hněteme těsto, až je vláčné a nelepí ( asi tak 10 minut)Potom těsto zabalíme do utěrky a necháme cca 20 minut "odpočinout" při pokojové teplotě.Mezitím nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu a rozpustíme máslo. Těsto vytahujeme na utěrce na tenký plát. Potřeme rozpuštěným máslem rozprostřeme nastrouhaná a vymačkaná jablka, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí.Dle zvyklostí přidáme rozinky, oříšky nebo mleté mandle. Pomocí utěrky stáčíme těsto do štrůdlu. Ten pak přeneseme pomocí utěrky na plech s pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem, tak, aby nám ještě trošku zbylo na potření po upečení.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hned po vytažení z trouby potřeme zbylým máslem. Lze podávat teplý nebo vychladlý, který pocukrujeme například fruktózou. Použít lze i kokosový prášek.

Příběh receptu

Chutnal mi od babičky, tak jsem zkoušela až jsem se trefila.

Tipy na vylepšení

Náplň lze obměnit za makovou, ořechovou, tvarohovou. Výborný je s povidly a banány nakrájenými na tenká kolečka. Rovněž lze dát náplň masovou, masovo-zeleninovou. prostě dle fantazie a chuti.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Další zajímavé recepty