Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Přídatné látky, aditiva nebo také nenáviděné „éčka“

Publikováno: 06.11.2018     Autor: FÉR potravina

Oblíbený internetový obchod s potravinami, Rohlik.cz, se rozhodl začít vzdělávat své zákazníky v „éčkách“. Protože tuto činnost považujeme za chvályhodnou, rozhodli jsme se obchodu s bojem za informovanost o „éčkách“ pomoci.


Co ono „éčko“ znamená?
Potravinové aditivum (E) je jakákoli přírodní nebo syntetická látka, jiná než surovina pro výrobu potraviny. Používá se ke zdokonalení konečného výrobku, je tedy schopna příznivě ovlivňovat vlastnosti potraviny při výrobě, úpravě, balení, přepravě nebo skladování. 

Občas se nesprávně zaměňuje význam písmene "E" jako zkratka pro emulgátory. Písmeno "E" je zde ale jako zkratka pro "Evropu", jelikož označení písmenem E a číselným kódem je stanoveno Evropskou legislativou, která specifikuje, které látky budou mít přiřazeny tento jednoduše zapamatovatelný kód.

Z historie „éček“
Přídatné látky nejsou žádnou novinkou. Již před naším letopočtem se pomocí různých sloučenin uchovávaly potraviny od jedné sklizně k další. Také vzhledu a chuti potravin se věnovala patřičná pozornost. Egypťané používali barviva a ochucující látky, Římané ledek (dusičnan sodný). Je ovšem pravdou, že tehdy se vždy jednalo o látky, jež šly získat z přírodních zdrojů. Počet přídatných látek používaných v potravinách byl značně omezen až do začátku 20. století, kdy byla objevena řada nových sloučenin, které začaly plnit funkci potravinářských aditiv.

Jak je to s „éčky“ dnes?
Použití přídatných látek při výrobě potravin je platnými právními předpisy velmi důkladně regulováno a lze použít pouze ty přídatné látky, které byly pro použití v potravinách EU schváleny příslušnými právními předpisy. Nicméně i tak některá z aditiv mohou u citlivějších jedinců, malých dětí, starších případně specificky nemocných osob, vyvolat nežádoucí zdravotní obtíže. Proto jsou konkrétní aditiva povolena pro určité typy potravin, anebo mají pro různé skupiny potravin různá maximální množství pro použití.

Na která si dát pozor?
Na ty , která se musí označovat jako alergen. Siřičitany (E221 – E228), mohou způsobovat bolesti hlavy či zažívací obtíže. Jako alergen se značí i lecitin E322 je-li vyroben ze sóji. Lecitin je ale jinak pro lidské tělo prospěšný a pozor by si tedy na toto „éčko“ měli dát pouze lidé alergičtí na sóju.

Některá aditiva už jsou spojována s přesnými nežádoucími účinky, které pak musí být na obale uvedeny. Jedná se o azo barviva: Žluť SY (E 110), Chinolinová žluťS Y (E 104), Červeň allura (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R (E 124). Při jejich použití ve výrobku MUSÍ být na obale uvedeno „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Dalším příkladem jsou pak umělá sladidla, u kterých musí být uvedeno, že mohou mít projímavé účinky. Patří mezi ně např. sacharin (E954) a aspartam (E951). U těchto dvou musí být uvedeno, že jsou zdrojem fenylalaninu a jsou neustále zkoumány a přehodnocovány, zda skutečně nemůžou mít nějaké závažnější nežádoucí účinky.

Dalšími problematickými aditivy jsou pak stabilizátory a konzervanty, zde zejména kyselina sorbová (E200 – 203) a kyselina benzoová (E210-219) a jejich soli a dusitany (E 250). Velmi diskutovanou, byť v přírodě se vyskytující látkou, jsou barviva karmíny – Košenila (E120) a kyselina glutamová (E620) a její soli tzv. glutamáty (E621- 625).  

Na ostatní problematická aditiva včetně popisku se můžete podívat v databázi Éček - jsou to ta s kódem 3-6. Přičemž „šestkám“ bychom se raději v rámci předběžné opatrnosti měli opravdu vyhýbat.

Na druhou stranu spousta aditiv se zcela běžně vyskytuje v přírodě nebo dokonce i v některých potravinových surovinách. Jedná se o barviva jako kurkumin (E 100), karoteny (E 160a), antokyany (E 163), antioxidanty či stabilizátory jako kyselinu octovou (E 260), kyselinu askorbovou (E 300) nebo přírodní zahušťovadla jako karubin (E 410), guma guar (E412) aj. I ta jsou uvedena v databázi FÉR potraviny, ale tentokrát označena kódem 0. Jsou tedy neškodná.

Éčka na Rohlíku!

Abyste nemuseli "přeskakovat" ze stránky na stránku, když chcete zjistili, jaká éčka jsou v potravinách, které prodává Rohlík.cz, tak ve spolupráci s námi vytvořili možnost zapnout si přehled éček v nakupovaných potravinách.

Dělení potravin podle „éček“ na Rohlik.cz dostalo velmi přehledné grafické znázornění. Pro jednodušší orientaci na rozdíl od našeho dělní je jen ve formě tříbarevného semaforu. „Zelená znamená v pohodě, oranžová – zbystři a červená – raději ne. Je to velmi jednoduché! A pokud bude někdo chtít vědět více, než jen jakou "barvu" dané Éčko má, má možnost na další informace přímo na Rohlíku.cz. informace jsou opět převzaté z naší databáze Éček.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?